top of page

UDL AKADEMİ TÜRKİYE HAKKINDA

UDL Akademi Türkiye; Türkiye eğitim sisteminde kapsayıcılık, çeşitlilik ve hakkaniyet ilkelerinin hayata geçirilmesine katkıda bulunmak amacıyla bir araya gelen gönüllü eğitimcilerin kurduğu bir girişimdir.

 

Girişimin tüm çalışmalarının referans noktası CAST (Center for Applied Special Technologies) kuruluşu tarafından geliştirilen Universal Design for Learning (UDL) çerçevesidir.

Dijital Çağda Her Öğrenciye Öğretebilmek

MİSYONUMUZ

UDL ilke ve kılavuzlarını Türkiye’ye tanıtmak ve Türkiye’de sorumluluk bilinciyle uygulanmasını sağlamak adına, UDL kaynaklarının orijinallerinin İngilizce olmasından kaynaklanan dil bariyerini Türkiye eğitim dünyası için ortadan kaldırmayı ve bu kaynaklara ilkeli, doğru ve bilimsel bir şekilde Türkçe erişim sağlamayı hedefliyoruz.

UDL bir sınıfı nasıl ele geçirir?

DEĞERLERİMİZ

     Bilimsel bilgi ve

insan onuruna saygı

       

     İçtenlik ve    alçakgönüllülük

 UDL çerçevesini

hakkaniyet, çeşitlilik ve kapsayıcılık adına kullanmak ve yaymak

UDL ile Kültürel Duyarlı Tasarım
UDL logo

EKİBİMİZ

Yalın 

Sınıf öğretmenliği ile başlayan eğitim yolculuğum akademik liderlik görevleriyle devam ediyor. CAST ve Harvard Üniversitesinden aldığım UDL eğitimleri neredeyse bir paradigma değişikliğine sebep oldu ve bugün geldiğim noktada eğitimi erişilebilir kılmaya odaklanmak çalışmalarıma anlam katıyor.

 

Daha iyi bir geleceğe ve öğrencilerin potansiyeline taşıdığım inanç doğrultusunda eğitimciliği bir iş olarak değil, bir sorumluluk olarak görüyorum.

Fatma  

Eğitimin daha barışçıl, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dünyanın oluşmasına katkı sağlayacak şekilde yeniden tasarlanması gerektiği inancındayım. Bu da en iyi UDL çerçevesi ile herkese eşit eğitim fırsatı yaratarak müfredatı, öğretimi ve öğrenme ortamlarını yeniden ele almakla mümkün hale gelecektir. Eğitim tasarımcısı olarak bu doğrultuda öğretmenlerle birlikte çalışmaktayım. Daha önce farklı eğitim yaklaşımlarını uygulayan bir öğretmen olarak görüyorum ki UDL, öğrenenin önündeki engelleri kaldırarak ve eğitimi daha erişilebilir kılarak eğitimde olumlu değişimler yaratacaktır.

Alexander Den Heijer’in “Bir çiçek açmadığında çiçeğin kendisini değil büyüdüğü ortamı düzeltirsiniz.” sözünden ilham alarak öğrenenin önündeki engelleri kaldırmaya ve öğrenen farklılığına kıymet vermeye çalışan bir eğitimci olarak UDL’i yaygınlaştırma çalışmalarının gönüllülerindenim.

Elif 

Eğitimin bir insanı, bir ülkeyi ve dünyayı daha iyiye ve daha güzele dönüştürebilecek en temel gerçeklik olduğuna inanan bir öğretmen ve eğitimci olarak, bugüne kadar pek çok eğitim yaklaşımını öğrendim ve uyguladım. Beyinlerimizin de parmak izlerimiz kadar biricik ve eşsiz olduğunu öğrenmemle başlayan sinirbilim-eğitim kesişimindeki okumalarım, eğitim anlayışımdaki dönüm noktamı oluşturmaya başladı. Bu bağlamda, 2018 de almaya başladığım yüksek lisans dersleriyle başlayan UDL yolculuğum, 2020 yılında CAST kuruluşunda, araştırma görevlisi olarak yaptığım stajla ve Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden aldığım UDL eğitimleriyle daha da öteye taşındı. Bundan sonraki eğitimcilik hayatıma, insana, öğrenmeye, ve eğitime dair en temelde bulunması gereken ve en pedagojik yaklaşımları içeren, her daim bilimsel çalışmalarla beslenen ve bir o kadar da sahaya yani öğretmene ve öğrenciye yakın çalışmalarda bulunan Universal Design for Learning (UDL)’ in yaygınlaştırılması ve aslına uygun bir şekilde uygulanması adına çalışmalar yaparak devam etmek istiyorum.

bottom of page