DAHA ETKİLİ GERİ BİLDİRİM VERMENİN 7 YOLU
- udlakademi
- 8 Tem 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023
Çocuklarımıza ve öğrencilerimize olduğu kadar ailede, okulda, çalışma ortamlarında çevremizdekilere bilinçli olarak veya farkında olmadan geri bildirimlerde bulunuyoruz. Fakat bazen yapıcı olma konusunda çok da başarılı olamayabiliyoruz.
Peki nasıl daha faydalı ve etkili bildirim verebiliriz?
1. Abartılı veya hak edilmemiş övgüden kaçının.
Başarı elde edilmediği halde sonuçla ilgili övgüde bulunmak veya gerçekçi olmayan övgüde bulunmak bireyde kendisinden beklentinin çok düşük olduğu duygusunu uyarabilir ve inandırıcılığınızı kaybedebilirsiniz. Bunun yerine gösterilen emeğe ve gayrete dair övgü ve takdirde bulunmak gayret etmenin değerini benimsetir.
2. Kimseyi bir başkasıyla karşılaştırmayın.
Herkese sadece kendisinin gelişimine dair geribildirim verin. Yeni bir araştırmaya göre, karşılaştırma yapmak pozitif bile olsa kişilerde narsistik davranışları besliyor. Ayrıca motivasyonu duygusal kontrolü özgüveni ve akademik başarıyı düşürürken endişeyi artırıyor.
3. Sessizce düzeltme yapın.
Bireysel olarak geribildirimde bulunmak isterseniz, her bir bireye nasıl daha doğru yapabileceği konusunda sessizce ve başkalarının dikkatini çok çekmeyecek şekilde geri bildirim verin. Özellikle ergenlerde herkesin duyacağı geribildirimler başarısızlık korkusunu artırır.
4. Net ifadelerle geribildirimlerde bulunun.
“İyi, güzel, eksik” gibi genel ifadeler yerine tam olarak hangi noktada iyi veya eksik olduğunu belirten ifadeler kullanın. Örneğin “Çok güzel yazmışsın.” yerine “İlk paragrafa tanımla başlaman iyi olmuş.” deyin.
5. Sürece odaklanın, doğuştan gelen kabiliyetlere değil!
Zeka yerine çaba ve sebat göstermeyi övmek, bireylerde iç motivasyonu artırır. Vereceğiniz geribildirim tarzı, kişilerin bir sonraki seferde beklentilerini şekillendirir. Zekaları övülen çocuklar, sürekli başkalarının nasıl yaptığına odaklanır ki bu, ruh sağlığı açısından iyi değildir. Çabaları övülen bireyler ise kendi becerilerine ve gelişmeye odaklanırlar. Uzun vadede iç motivasyonlarını yitirmezler.
6. Geribildirimler sırasında sorulara da yer verin.
Geribildirim verirken düz cümleler kadar, iletişim sırasında hem evet-hayır cevabı gerektiren kapalı uçlu sorulara hem de neden, nasıl gibi açık uçlu sorulara yer verin. Evet - hayır soruları durum hakkında genel ve öz bilgiye sahip olmanızı sağlarken, açık uçlu sorular ise detaylı bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur.
7. Tam olarak nelerin, ne şekilde yapılırsa gelişeceğini net bir şekilde ifade edin.
Değişime götürmeyen geri bildirim anlamsızdır. Nelerin yapılarak gelişmenin sağlanacağı net olarak belirlenmeli ve net bir şekilde ifade edilmelidir.
Etkili geribildirimi artırmak için kullanılabilecek tüm bu stratejiler, UDL kontrol noktalarından 8.4; ustalık odaklı geribildirimi artırma başlığı altında değerlendirilir. Ustalık odaklı geribildirim, sadece bir başarı veya uygun olup olmadığı görüşünden ziyade, öğrenenleri ustalığa yönlendiren bir geri bildirim türüdür. Ayrıca, bu yönde verilen geribildirimler, öğrencileri başarılı, uzun vadeli alışkanlıklara ve etkili öğrenmeyi sağlayacak çalışmalara yönlendirmede önemli bir faktördür.
Yararlanılan Kaynaklar
Elif Büber
Comments